Psihologija - Korekcija - Grafikon ... kako uspešno investirati v delnice , srebro ipd

Urejanje objav
Ker pove slikca več kot 1000 besed in je tema zelo aktualna Vam tokrat predstavljam "osnove investiranja" začinjeno še z malce ilustrirane psihologije.

Meni pomaga že vrsto let (kot dodaten pripomoček, ki ga je dobro imeti v "podzavesti")

Za kvalitetno šolanje je potrebno "plačati davek" ali pa "striženje", ampak navadno pomaga.....

Ste TIP človeka za VOLATILNE investicije ?   Preverite !

USPEŠNO INVESTIRANJE !

2 komentarji:

Anonimni pravi ...

Graf prikazuje razmišljanje povprečnega investitorja skozi čas in se z njim popolnoma strinjam (z grafom seveda, ne z razmišljanjem). Tomo, se meni zdi ali vi z kakršnimkoli dogajanjem na borzi plemenitih kovin potencialne kupce napeljujete k nakupu le teh ali se meni le zdi? Naj se cena viša ali niža, potencialni kupec bi naj plemenite kovine kupoval, pa naj bodo drage (graf raste) ali naj bodo poceni (graf pada). Na nekem forumu sem opazil, da ste se "pohvalili" s pretopitvijo dela srebra v zlato. Ampak vaša pohvala se je javno pojavila šele takrat, ko je dejansko zlato v primerjavi s srebrom pridobilo omembe vredno število procentov na začudenje vseh, saj je večina investitorjev pričakovala razmerje, ki je bilo 1:31 v prid srebra še bolj v prid srebru. Da se ne bom napačno izrazil, ali niso po vojni vsi generali?
Se opravičujem na "kritiki", ampak to je le mnenje povprečnega vlagatelja v plemenite kovine.

Lep pozdrav

Simon

Tomo Srebrni pravi ...

Pozdravljen simon in hvala za "kritiko" in komentar.

Graf sem objavil z namenom, da se bralci malce zamislijo (tudi nad sabo) in se morda kaj uporabnega naučijo, pridejo do novih spoznanj, ki jim bodo morda kdaj v življenju prišle prav, morda koristile in / ali jih obvarovale pred večjimi padci....
.... saj veste, če Vam vrednost investicije pade za (na) 50 %, koliko % mora zrasti, da ste (nominalno) ponovno na izhodišču (istem)?
Seveda, 100 %! (Torej pazimo se večjih padcev, še posebej, če so trdovratni ali dolgotrajni)

Hmmm, da koga napeljujem k nakupu.......?
Prevsem si želim ljudem dati kvalitetne informacije iz različnih področij, da se lahko na njihovi osnovi lažje, samostojno in argumentirano odločajo, kaj je za njih najboljše (za določeno obdobje seveda, ker je današnji svet vse bolj dinamičen, žal nismo več v klasični industrijski dobi, ampak v informacijski in storitveni), seveda na osnovi (najbolje lastnih) argumentov podkrepljenimi z relevantnimi dejstvi.

Sebe vidim kot dolgoročnega ("value") investitorja, ki se trudi loviti (ujeti) trende (ob krepkemu zavedanju, da dna in vrhov ne bom zadel, si pa pomagam z matematiko in "cost average" metodo z dodanimi ponderji- zelo enostavno povedano)in si pri vstopno-izstopni strategiji pomagati z "timingom" ("Daytrade-anje" in "hude" špekulacije so za ljudi, ki imajo veliko (dovolj) časa, znanja in motivacije - osebno se mi vedno manj "da" ukvarjati s tem - tudi nekaj "lenobe" pride z leti, še posebej, če si finančno svobodo že dosegel (individualni kriterij je zelo relativna stvar).

Blog je zastavljen kot informativno izobraževalno debatni za druženje (elektronsko in/ali osebno) podobnih mislečih ljudi, nenehnemu izobraževanju in širjenju horizonta, predvsem pa biti seznanjen z tekočimi aktualnimi dogajanji po svetu z meni ljubimi področji in ljudmi. Če naredimo medsebojno še kak posel na obojestransko zadovoljstvo je "sreča skoraj popolna" :)

Res je, kar ste napisal.... jahhh no "pohvala" ali pač dejstvo, kakor se vzame....

... srebrna "parabola" mi ni bila "preveč všeč" (na lastno "srečo" sem v financah že čez dve desetletji) iz več razlogov (zgodovinsko razmerje zlato/srebro je po 28 letih doseglo cca 31 - preveč (pre)hitro, matematika in tehnična analiza, špekulacije, manipulacije...), tako da sem postopoma (že dober mesec pred "peek-om sem začel) zmanjševal izpostavljenost "srebru" in ga povečal v zlatu in €.
Če ste bil (dovolj) pozoren sem ponudil tudi menjavo srebra za zlato in komu tudi z veseljem ustregel. Ravno na "veliki zvon obešati" tega ravno ne gre (vsak ima (upam) svojo strategijo in taktiko)

Lep pozdrav

Tomo

Objavite komentar