Dan, ko je (bo) "umrl" Dollar

Urejanje objav
Zlato 4000 $ in srebro 185 $ ....Fantastika? ... ZAENKRAT ŠE ! .. na srečo imate še vedno dovolj časa, da se pripravite na neizbežno....

Rusija in Kitajska v medsebojni menjavi ne bosta več uporabljali USD...

Kitajci kupujejo samo še kratkoročne Ameriške vrednostne papirje , ker bi drugače popolnoma zamrla trgovinska menjava in da se "pripravijo" ..

KAJ PA EURO ? ... z denarjem, ki ga sploh ni (ustvarjen iz nič) rešujemo Irsko, sledi Portugalska...za Španijo ga bo vsekakor zmanjkalo..... bolje, da se na tej točki USTAVIM !




STE PRIPRAVLJENI NA TO KAR PRIHAJA?!
Imate SREBRO in zlato ?

7 komentarji:

Anonimni pravi ...

Če je denar res ustvarjen iz nič, potem ga ne bi smelo nikoli zmanjkati. Denar ni ustvarjen iz nič, kakor se že skozi napačno govori. Denar je izposojen od davkoplačevalcev. To izposojo so si privoščili EU politiki, ki pa smo jih izvolili mi, torej davkoplačevalci. Kdo je torej kriv za posojila državam pred bankrotom?

Anonimni pravi ...

Anonimni,
ja, neverjetno se sliši, še težje je razumeti, da je denar ustvarjen iz nič. Priporočam ti branje določenih knjig, kako deluje monetarni sistem skozi zgodovino. Za namig ti lahko dam knjige Jurgena Millerja (generacija zlato; zarota srebra), ki sta primerni za začetniško branje, da se sploh zaveš, kako deluje monetarni sistem. Preberi in potem ponovno oddaj komentar......

Tomo Srebrni pravi ...

Pozdravljen anonimni,

Knjigi od Jürgen Müllera sta že kar v "letih" z že daljšo brado in sta obe tisti, ki ju eno naših večjih in agresivnih podjetij na področju PM že leta agresivno prodaja..... "vinilka" je že malce "znucana" ;)

Priporočam resnejšo literaturo (Rogoff morda) če ni (pre)zahtevna in osnovno znanje o financah.....

...rez čvrstih osnov težko nadgrajuješ, si ozek in če prebereš eno knjigo lahko hitro postane "religija" ... nevarno področje...

Sam sem v financah (formalno in neformalno) že več kot 25 let, tako akademsko kot vlagatelj na praktično vseh področjih....

Konstruktivni komentarji (argumentirani) zelo dobrodošli.
Jasno artikulirana mnenja imam še raje.

Če in ko sem razpoložen morda tudi debata na 4 oči, še najraje ob prvem poslu, ko lahko odgovorim na vsa vprašanja :)

Lp, Tomo

Anonimni pravi ...

Anonimni, nisi dobro razumel in moram bolj jasno povedati. Tomo pravi, da bo denarja za Španijo zmanjkalo, hkrati pa trdi, da je ustvarjen iz nič. Še enkrat trdim: če je denar res ustvarjen iz nič, potem ga ne bi smelo nikoli zmanjkati.
Trdim pa tudi tole: denar v Evropi in v ZDA ni ustvarjen iz nič. Zakaj? Zato, ker prihaja v obtok kot dolg. Vsak nov denar ima svojega dolžnika. Dolžnik pa mora svoj dolg vrniti, torej mora delati z novim denarjem gospodarno, sicer bankrotira. Dolžnik odplača dolg s svojim delom, torej se za toliko poveča BDP oziroma novo ustvarjeno blago in storitve. Torej ima novo izdani denar kritje v večjem BDP-ju v prihodnosti. V bistvu je novo izdani denar sposojanje prihodnjega realnega denarja sedaj. Isto velja seveda za državne obveznice. Država si izposoja denar od prihodnjega dela svojih državljanov. In to sedaj počnejo ZDA in Evropa, ki rešuje Grčijo in Irsko. Torej govorjenje, da se denar ustvarja iz nič ni pravilno. To samo tako izgleda za površnega opazovalca. Če bi se denar res ustvarjal iz nič, potem za njega ne bi nobeden "odgovarjal", ne bi imel nosilca, papir bi bil res vreden nič. Vsak izdani denar pa ima dolžnika, ki mora ta dolg odplačati s svojim delom. Zato pa dejansko ZDA in tudi ECB s svojimi dejanji zasužnjujeta svoje prebivalce za sto let naprej.

Pričakujem komentar na tole od obeh, tudi od Tomota.

LP!

Tomo Srebrni pravi ...

Moji izjavi si pravzaprav "iztrgal" iz konteksta. Na kratko sem povzel vsebino videa kot "teaser" in "kvazi povzetek" za tiste, ki jim angleščina ni ravno idealna....

Tvoje izvajanje je smiselno in v osnovi se lahko z njim strinjam. Morda pozabljaš dodati časovno komponento (dovolj explicitno).... v "danem trenutku" stvaritve denarja "ex nihilo" (še) nima (zadostnega) kritja in je "ceteris paribus" zato vreden manj v upanju, da naj bi bilo v prihodnosti "bolje" ...pa bo res?!

Glede "odplačati dolg" .... naša ljuba moderna družba deluje na odplačevanju in ne dokončnemu odplačilu dolga (V primeru celotnega odplačila (zgolj hipotetična možnost) sistem kolabira ali pade v singularnost)

Kot primer.... Nemci so izračunali, da bi pri njih PAZI V NEMČIJI , trajalo cca 4 -6 generacij da "odplačajo" dolg ali "pridejo na ničlo" (pri krepkem zategovanju pasu) .... kaj pa ostali svet ?!

Kaj je pravzaprav tvoj point (kaj si želel z komentarjem v končni fazi)

- Akademsko debato
- Prepričevanje mene in/ali ostalih v svoj prav
- Širše ali ožje definiran "problem" in kako ga "rešiti"
- Potrebuješ finančni (naložbeni) nasvet ali si neodločen kako optimizirati svoj portfelj
- priporočilo katere literature/virov se lotiti..
- nekaj drugega

Lp, Tomo

P.S. raje bi se pogovarjal z podpisanim imeom ali "nickom" kot z anonimnim nobody-jem :)

srebro pravi ...

Moj point je točno to, kar sem povedal in nič drugega. Naj povem še enkrat, čeprav sem že večkrat: govorjenje, da se papirnati denar ustvarja iz nič ni pravilno. In tudi govorjenje, da je papirnati denar ničvreden, oziroma da je vreden samo toliko, kolikor je vreden papir, na katerem je natisnjen, je ravno tako narobe. Takšnega površnega govorjenja je polno v ameriških finančnih komentarjih raznih "strokovnjakov" in tukaj v Sloveniji se samo ponavlja za njimi, brez da bi malo razmislili s svojo glavo.

Glede odplačevanja dolga pa imaš prav. Dolg je v sedanjem sistemu nemogoče odplačati, ker se je treba vedno na novo zadolžiti in to vedno bolj, da odplačamo stari dolg. Novo zadolževanje mora rasti eksponentno, to se pa prej ali slej sesuje, pademo v singularnost, kakor si rekel. Če bi odplačali ves dolg (brez obresti), denarja v obtoku sploh ne bi bilo več. Rešitve sedanjih finančnih problemov ni, karkoli narediš. Sistem se mora dokončno sesuti, da lahko na pogorišču resetiramo vse skupaj in naredimo nekaj drugega. Potem pa spet veselo od začetka do novega bridkega konca. Zgodovina se samo spet in spet ponavlja, tu ne moremo nič. Če bomo v nekem trenutku malo bolj pametni, bomo pa vse skupaj malo kasneje zavozili, ko se bo pohlep znova razplamtel.

LP, srebro





















LP, srebro.

Anonimni pravi ...

odgovor anonimnega 1.12. 2010 16.49!

Prvo, tudi s Tomom se ne strinjam popolno, ki pravi, da sta knjigi zastareli. Osnova je osnova, prevara je prevara, ki se jo opravlja že kar nekaj časa. Vsi ekonomski izrazi in čirule čarule so zato, da se "nategne" navadne smrtnike.
Sem razmišljal, kaj bi sploh odgovoril. Pa sem si rekel, ne prepričuj prepričane.
Drugač si si anonimni že sam odgovril, denar je ustvarjen iz dolga, ja, od kje pa denar za ves ta dolg! Gremo printat, pa malo nul v računalnik vpisat, da bomo imeli, a ne. In res je, denarja brez dolga ni in prav tako obratno!

Za kaj bolj resne debate bi se morali dobiti ob kavici in bi kako rekli, za prepričevanje pa imamo lobiste, ampak v demokraciji imamo lahko vsi svoje mišljenje, samo še vprašanje do kdaj......

Objavite komentar